EmailTwitterFacebookLinkedIn

Start bij BUKOM en nieuwkomer in de industrie
Wanneer je als nieuwkomer binnenkomt bij BUKOM dien je voorafgaande of binnen je proeftijd in het bezit te zijn van een geldig B rijbewijs en VCA-basis.

Voorwaarde 1: Geldig B rijbewijs
Voorwaarde 2: Geldig VCA-basis certificaat


Machinist
Als Machinist beschikt je over de volgende stappen:

Stap 8: Rijbewijs C
Het vrachtwagenrijbewijs is verplicht als je een voertuig wilt besturen dat zwaarden is dan 7.500kg. Wanneer je het rijbewijs ook beroepsmatig wil gaan gebruiken, dan is Vakbekwaamheid (code95) een verplicht onderdeel van de opleiding. Voordat je aan de slag kunt met lessen moet je eerst theorie doen. Deze bestaat uit de volgende drie modules: 

  • VM1 Basiskennis Verkeer & Techniek, lading en vervoerwetgeving 
  • VM2 Verdieping Voertuigtechniek en Veilig lading vervoeren 
  • VM3 Verdieping Wet- en regelgeving, markt en beroepshouding 

Tijdens de rijlessen wordt er op een veilige en verantwoordelijke manier geleerd hoe om te gaan met de vrachtwagen in het verkeer. Denk hierbij aan de juiste manier van het gebruiken van de spiegels. Ook het manoeuvreren komt aan bod.  

De rijlessen worden afgesloten met een praktijkexamen bij het CBR. Bij beroepsmatig gebruik van het rijbewijs moet er naast het praktijkexamen C nog twee examens afgelegd worden: 

  • Praktische toets 
  • Toets besloten terrein 


Stap 9: Rijbewijs E achter C
Bij het rijden in een vrachtwagen met een middenas aanhanger, oplegger of een twee-assige schamelwagen is een CE-rijbewijs verplicht. Hiervoor hoef je geen theorie te leren of examens af te leggen. Een medische keuring en praktijklessen met praktijkexamen volstaan.  


+ vakbekwaamheid (code 95)